Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2023 10:57 - Администрация САЩ' 2023
Автор: trashliev Категория: Политика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                            Цялата еврейска армия на президента Байдън

 

  Когато президентът Джо Байдън обяви назначенията си в кабинета, в американския еврейски Twitter се появи шега, че в западното крило на Белия дом ще има миниан.

Действително поне 10 видни евреи бяха назначени на ключови постове. Това са: Роналд Клайн (началник на кабинета); Антъни Блинкен (държавен секретар); Джанет Йелън (министър на финансите); Мерик Гарланд (главен прокурор); Алехандро Майоркас (министър на вътрешната сигурност) и Аврил Хейнс (директор на националното разузнаване).

Ниво по-долу Уенди Шърман (заместник държавен секретар); Ерик Ландър (съветник по наука и технологии); Ан Нойбергер (заместник съветник по националната сигурност); и Дейвид Коен (заместник директор на ЦРУ).

Плюс Дъглас Емхоф, евреинът, съпруг на вицепрезидента Камала Харис.

Това е "забележително изявление за мястото на евреите в нашето общество", казва пред еврейското издание Forward Джейсън Айзъксън, главен служител по политическите въпроси на Американския еврейски комитет във Вашингтон. На фона на нарастващия антисемитизъм и ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари, Исааксон добави: фактът, че толкова много известни евреи ще служат на най-високите нива в администрацията "и никой не вижда в това проблем, говори много за това колко далеч е стигнало американското общество".

Кой кой е в еврейската раса на президента Байдън

Роналд Клайн: началник на канцеларията на Белия дом

59-годишният Клайн, който е роден и израснал в Индианаполис, разказва пред "Ню Йорк Таймс" през 2007 г., че когато се оженил за съпругата си Моника Медина, те се съгласили трите им деца да бъдат възпитавани в еврейската традиция, но и да празнуват Коледа.

Завършил право в Харвард, Клайн първо работи като началник на кабинета на бившия вицепрезидент Ал Гор, а след това като началник на кабинета на Байдън по време на първия му мандат като вицепрезидент. През 2014 г. той е назначен за координатор по въпросите на ебола при президента Барак Обама.

Клайн изигра ключова роля в разработването на плана на Байдън за борба с коронавируса по време на президентската кампания.

Антъни Блинкен: държавен секретар

Блинкен е роден в Ню Йорк, но на 9-годишна възраст се премества в Париж с майка си и доведения си баща Самуел Пизар, полски евреин, оцелял от Холокоста.

Бащата на Блинкен, Доналд Блинкен, е бил посланик на САЩ в Унгария по времето на бившия президент Бил Клинтън. Чичо му Алън е бил по същото време посланик в Белгия. Прадядото на Блинкен, Меир Блинкен, е бил писател на идиш в началото на 1900-те години.

Като възпитаник на Харвард, Блинкен за пръв път получава правителствен пост в Съвета за национална сигурност при Клинтън. Назначен е за старши директор по стратегическо планиране, а след това става автор на речите на президента. По време на управлението на Буш Блинкен е директор на персонала на сенатската комисия по външни отношения.

По време на първия мандат на Обама Блинкен е съветник по националната сигурност на вицепрезидента Байдън.

През 2014 г. той става заместник на тогавашния държавен секретар Джон Кери. През последните години Блинкен е старши съветник по външна политика, а също така отговаря за връзките с еврейски и произраелски организации по време на кампанията на Байдън през 2020 г.

Блинкен скоро ще започне работа по подготовката на преговорите с Иран за ядрената сделка и насърчаването на мира в Близкия изток. По време на изслушване в Сената той заяви, че САЩ ще се консултират с Израел, преди сделката да бъде възобновена.

В предизборно интервю за Jewish Insider Блинкен приветства неотдавнашните "авраамически споразумения" между Израел и няколко арабски държави, но посочи, че администрацията на Байдън ще се съсредоточи и върху съживяването на израелско-палестинския мирен процес. Вярно е, че по време на изслушването в Сената той уточни, че не вижда шанс за разрешаване на конфликта в обозримо бъдеще.

Джанет Йелън: министър на финансите

Родена и израснала в полско-еврейско семейство в Бруклин, 74-годишната Йелън ще влезе в историята като първата жена, оглавила Министерството на финансите.

Преди да постъпи на работа във Федералния резерв, Йелън е преподавала икономика в Харвард. През 1994 г. Клинтън назначава Йелън за член на Съвета на управителите на Федералната резервна система. През 1997 г. тя става председател на Съвета на икономическите съветници на Клинтън, а през 2010 г., при Обама, става председател на Съвета на директорите на Системата на Федералния резерв.

Йелън е една от лицата, очернени от Тръмп в предизборна реклама от 2016 г., в която осъжда влиянието на "онези, които контролират лостовете на властта във Вашингтон". В рекламата бяха споменати и Джордж Сорос и главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн. Кампанията беше критикувана за използването на антисемитски стереотипи.

В Министерството на финансите задачите на Йелън включват, наред с другото, съживяване на пандемичната икономика и ръководене на режима на санкции срещу Русия, Китай, Иран и други държави.

Мерик Гарланд: главен прокурор

68-годишният Гарланд е израснал в еврейско предградие на Чикаго, а баща му и майка му са протестанти, чиито родители имигранти са избягали от Русия, за да се спасят от антисемитизма и преследванията в началото на 1900 г.

"Като дългогодишен държавен служител, който е и внук на имигранти, избягали от антисемитизма в Русия, Мерик Гарланд ще внесе критичен поглед в службата на главния прокурор на САЩ", заяви Джонатан Грийнблат, генерален директор на Лигата срещу поругаването. Той допълни, че очаква Гарланд да се заеме с многото проблеми, пред които е изправена страната, "включително с нарастването на престъпленията от омраза и вътрешния екстремизъм".

Алехандро Майоркас: министър на вътрешната сигурност

Майоркас е роден в Хавана, Куба. Той ще стане първият човек, роден извън САЩ, който ще оглави основната агенция за обществена сигурност на страната. Баща му е от сефарадски произход, а майка му бяга от Румъния в Куба заради нацистките преследвания в началото на 40-те години на миналия век. Семейство Майоркас имигрира в САЩ през 1960 г. след Кубинската революция и идването на Фидел Кастро на власт.

През по-голямата част от 90-те години на ХХ век Майоркас работи като федерален прокурор в Калифорния, преследвайки престъпления на бели якички. През 1998 г. президентът Клинтън го назначава за прокурор в Лос Анджелис.

В прокуратурата Майоркас се занимава с престъпления от омраза и други прояви на нетолерантност и дискриминация. По време на администрацията на Обама Майоркас работи като директор на Службата за гражданство и имиграция на САЩ, а след това като заместник-министър на вътрешната сигурност.

През 2020 г. Майоркас се присъедини към борда на заслужилата еврейска организация за помощ на бежанците HIAS. Нейният главен изпълнителен директор Марк Хатфийлд заяви, че личната и семейната имиграционна история на Майоркас "означава, че той няма илюзии за това откъде идват заплахите за нашата страна".

Грийнблат от Лигата срещу поругаването, който е работил с Майоркас по време на администрацията на Обама, го определи като "човек с най-висока степен на почтеност", който през годините е работил в тясно сътрудничество с еврейски организации "за подобряване на сигурността на еврейските общности".

Аврил Хейнс: директор на националното разузнаване

След като завършва Чикагския университет и Юридическия център на университета "Джорджтаун", Хейнс работи в Хагската конференция по международно частно право, а след това като сътрудник на съдия Дани Джулиан Богс в Апелативния съд на САЩ. През 2003 г. се присъединява към Държавния департамент, а също така е член на сенатската комисия по външни отношения, когато Байдън е неин председател.

През 2010 г. Хейнс се премества в Белия дом като заместник-помощник на президента Обама и заместник-съветник по националната сигурност. По-късно тя работи като заместник-директор на ЦРУ, преди да наследи Блинкен като заместник-съветник по националната сигурност.

Хейнс е сред авторите на писмо, разпространено миналата година, в което се настоява Националният комитет на Демократическата партия да приеме по-остри формулировки по отношение на Израел и селищата в платформата на партията за 2020 г.

Подобно на Йелън, Хейнс е първата жена, която заема този пост.

Уенди Шърман: заместник-държавен секретар

71-годишната Шърман също ще бъде първата жена на този пост.

Тя беше водещият преговарящ на администрацията на Обама по "ядрената сделка" с Иран от 2015 г. и вероятно ще играе важна роля в преговорите на администрацията на Байдън със страните, подписали JCPOA, и в евентуалните преговори с Техеран.

Рейчъл Левин: заместник-министър на здравеопазването

64-годишната Левин е първото открито транссексуално лице, което е номинирано за позиция, потвърдена от Сената. Досега тя е заемала длъжността ръководител на здравната система на Пенсилвания.

Ерик Ландър: директор на Службата за научна и технологична политика

Роден в Бруклин, 63-годишният Ландър е назначен през 2008 г. за съпредседател на екипа от съветници по наука и технологии на Обама - изтъкнати експерти извън федералното правителство. Понастоящем той е директор на Института "Ели и Едит Брод" към Масачузетския технологичен институт и преподава в Харвард.

Байдън издигна новия директор на Службата за научна и технологична политика до ниво кабинет. Очаква се Ландър да бъде важен съветник на президента по въпросите на пандемичните коронавируси, както и на климатичните промени.

Ан Нойбергер: заместник-съветник по националната сигурност по въпросите на киберсигурността

Родена и израснала в ултраортодоксалния бруклински квартал Бороу Парк, 45-годишната Нойбергер ще отговаря за координирането на усилията на федералното правителство в областта на киберсигурността - приоритет на администрацията на Байдън. Нойбергер се присъединява към Агенцията за национална сигурност през 2009 г., а през последните две години е директор на Агенцията за киберсигурност.

Родителите ѝ, Джордж и Рене Карфанкел, са сред пътниците на отвлечения от терористи самолет на "Ер Франс", спасен от израелските специални сили на летище Ентебе, Уганда, през 1976 г. В интервю от 2018 г. Нойбергер заяви, че се радва, че младите жени в еврейската общност я възприемат като модел за подражание.

Дейвид Коен: заместник-директор на ЦРУ

58-годишният Коен е израснал в Бостън и е завършил Йейлския университет. През 2015 г. Коен става вторият най-високопоставен евреин в йерархията на разузнаването. Преди това е работил в Министерството на финансите като помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, а по-късно като заместник-секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Дъглас Емхоф: съпруг на вицепрезидента

На 20 януари 56-годишният Емхоф влезе в историята като съпруг на вицепрезидента на САЩ. Емхоф преподава право в университета в Джорджтаун и вероятно ще играе важна роля в администрацията.

* * *




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trashliev
Категория: Политика
Прочетен: 51039
Постинги: 21
Коментари: 8
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930